بحران آب شرب در ۵۲۰ شهر و ۷۵۰۰ روستا
این شهرها و روستاها در حالی در فصل زمستان و بارندگی، با بحران آب دست به گریبان شدهاند که آمارهای رسمی وزارت نیرو از کاهش شدید بارندگی در کشور خبر میدهد. براساس این آمارها، حجم بارشها در ۱۱۷روز نخست سال آبی ۹۶-۹۵ (از اول مهر سالجاری تا ۲۷دی) نسبت به بارندگیهای سال آبی گذشته به کمتر از نصف رسیده است.
طبق اعلام شرکت مدیریت منابع آب ایران، ارتفاع کل ریزشهای جوی در این دوره زمانی بالغ بر ۵۴میلیمتر است که این مقدار نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۹۳میلیمتر) ۴۲درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۱۲۷میلیمتر) ۵۷درصد کاهش را نشان میدهد؛ ضمن اینکه کاهش بارندگی ۶حوضه آبریز اصلی کشور در فصل آبی جاری نسبت به میانگین ۴۸ساله از ۸تا ۸۲درصد کاهش دارد. همچنین آخرین آمارها حاکی از کاهش۳۷درصدی میزان آب ورودی به سدهای کشور در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است.
- تأمین آب، نیازمند اعتبار نقدی
آمارهای زمستانی وزارت نیرو از وضعیت بارندگی در کشور، در شرایطی نسبت به تشدید بحران آب در آینده و بهویژه فصول گرم سال۹۶ هشدار میدهد که در شرایط فعلی نیز، طبق اعلام معاون وزیر کشور، ۵۲۰شهر کشور با بحران آب آشامیدنی مواجه هستند.
اسماعیل نجار، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران میگوید: هماکنون به ۷هزار و ۵۰۰روستای کشور نیز به وسیله تانکر آبرسانی میشود. اواسط دیماه بود که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور به وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه کشور دو هفته مهلت داد تا پیشنهادها و راهکارهای اجرایی برای حل مشکل تأمین آب شرب در استانهایی که با بحران مواجه هستند را تدوین و ارائه کنند. مسئلهای که به گفته رحیم میدانی، معاون آب و آبفای وزارت نیرو نیازمند ۵۰۰میلیارد تومان اعتبار است که باید بهصورت نقدی تخصیص یابد چراکه برای حل مشکل تأمین آب شرب استانهای بحرانی پروژههای اضطراری و کوتاهمدت تعریف شده که آنها را نمیتوان در قالب اعطای اوراق مشارکت و… اجرا کرد.
نجاری در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه تأمین آب شرب کشور در اولویت قرار دارد، میافزاید: اکنون در کشور نزدیک به ۱۰۰میلیارد مترمکعب آب از روانآبها استحصال میشود که حدود ۳درصد آن در اختیار شرب، ۷درصد در اختیار صنعت و باقیمانده در اختیار کشاورزی است. نجار با یادآوری لزوم مدیریت صحیح و اصولی مصرف آب توصیه میکند: در این شرایط باید کشتهای پر محصول، کم آب و پربازده در دستور کار قرار گیرد.
- ایران، گرفتار تغییر اقلیم گسترده
پروفسور پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران، در گفتوگو با همشهری، نسبت به تغییر اقلیم گسترده در ایران هشدار میدهد. این جغرافیدان میگوید: با گرم شدن کرهزمین، بر حجم بارندگیها در مناطقی که قبلا پربارش بودهاند، افزوده خواهد شد و به همین مقیاس مناطقی که قبلا کمبارش بودهاند، کاهش بارندگی را تجربه خواهند کرد. رئیس سازمان مدیریت بحران نیز در بخشی از صحبتهای خود، تغییر اقلیم را واقعیتی عنوان میکند که باید در مدیریت آب لحاظ شود.
نجار میافزاید: در طول سالیان، تغییر بارش، تغییر میزان بارش، پراکنش باران و برف، خشکسالیهای بلندمدت، کاهش پوشش گیاهی و افزایش بیابانزایی در کشور نشاندهنده عمق اثرات تغییر اقلیم در ایران است. او فرونشست زمین را نیز یکی از مخاطرات جدی در کشور معرفی میکند که ناشی از برداشت بیرویه آب از سفرههای آب زیرزمینی است و تأکید میکند که این مسئله باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

از سال 1375 فعالیت خود را در حوزه رایانه و هنر آغاز کردم - مدرس فناوری اطلاعات و شاخه های هنری - http://moradiphoto.ir